Books

RIDING THROUGH REVOLUTION

 
The memoirs of an American Women who married a Persian Prince and re-established the original  Oriental horse through Revolution, War and Intrigue. 
 
Written by Louise Firouz completed and edited by with Brenda Dalton
 
//  a most remarkable life story of a most remarkable woman  // HRH Prince Philip
 

 

 

 

Innan jag våga mig på en bokrecension har jag studerat tidningarnas kultursidor, för att skaffa mig en inblick i hur det kan låta ! ! ! ! ! . . . . .. . . . . ..

Jag har med stort intresse läst igenom boken och tycker bara det var väldigt synd att inte Louise Firouz fick färdigställa den själv.

Jag får en stark känsla av att vissa saker är lite tillrättalagda av medförfattaren. Vissa saker blåses upp väldigt mycket, medan andra betydelsefulla händelser knappt omnämns alls.

Jag tänker exempelvis på den sista importen av 7 Caspiska hästar 1994-1995 som naturligtvis var av mycket stor vikt för den Caspiska aveln i västvärlden. Denna stora händelse omnämns endast med några få ord. Och det nämns för övrigt inte någonting om hos vilka uppfödare hästarna hamnade.

2004 hade man en stor konferens i England. En betydande del av konferensen som åtminstone tilldrog sig mitt intresse väldigt mycket, var det föredrag som hölls av 2 veterinärer och forskare från Iran, deras roll omnämns inte mer än som två veterinärer. Även Dr Gus Cothran´s insatts för rasen har i stort sett förbigåtts.

En annan betydande person från Väst i den Caspiska inre kretsen, som följde Louise ut på sina jakter för att leta Caspisk häst, omnämns inte en rad om.

Man får som läsare ibland en känsla av att vissa stycken inte är riktigt kompletta.

Jag har oerhört svårt att tänka mig annat än att det här rör sig om en tillrättalagd återberättelse av Louise Firouz ´s ursprungliga grundtext.

Däremot är Brenda Dalton´s eget namn med på alla möjliga, och även omöjliga ställen.

Boken verkar syfta till att förstora upp Brenda Dalton´s roll till proportioner som inte har med verkligheten att göra.

På den punkten kanske boken kan lura nybörjare i rasen, men knappast oss veteraner.

På vissa punkter återger säkert boken det budskap som Louise velat ge oss. Men på en del andra punkter får man tyvärr en annan känsla.

Nu är ju dock saken den att det finns andra personer som faktiskt också har tillgång till Louise Firouz ursprungliga manuskript till boken.

Det gör att jag kanske tycker att fru Dalton spelar lite högt om hon avviker från grundmaterialet. 

......................................................................................................................................................... 

Några berättigade frågor kring boken

- Varför berör inte Brenda med ett enda ord den sista exporten ut ur Iran på 90 talet. ? ? 

- Varför har inte Ronald & Jane Scott och Naomi Thomas hästar från Iran tagits upp i boken. ? ? 

- Det som istället ges ett ganska stort utrymme är stuteriet i USA, MCC, som ägs av Joyce  & Felix Covington.
Paret Covington har haft en ledande roll i den Amerikanska föreningen och har haft intresse i Turktyska hästar som smygits in i den The International Caspian Society, ICS, The International Caspian Stud book, ICSB.  
 
 
Louise Firouz

This film about Louise Firouz (1933-2008) was made in 2002 during a trip to Jargalan, near the border with Turmenistan. Louise describes the horses in her stud, This reportage is uniqu.

 

Länkar till Caspiska artiklar etc

          Ca Za Razima 4 dagar gammal Ca Za Razima’s mor är ett engelskfött sto som heter Lanhill Rabab. Hon kom till Sverige i samband med Henden / Lanhill stuteriernas nedläggning år 2014. Lanhill Rabab som är född 2010 kom till Sverige tillsammans med 8 andra från samma...
                                              Lanhill May hade vi försökt få dräktig under ett antal år utan att lyckas. Vi konstaterade att hon inte var helt ung och det var bara att...
Henden Namdar & Hoss Porenn sommaren 2020
  Jag vill slå ett slag för våran kalender som även för 2020 görs av Alison Brown i England. Ta gärna kontakt med Alison om ni har vackra bilder som kan passa i kalendern för 2020.  www.facebook.com/search/top/?q=caspian%20worldwide%20calender%20group.&epa=SEARCH_BOX
Robsrud Azam 1 år från Norge 2019 fick jag hem det hingstföl som jag beställt från Norska kollegor några år tidigare.  Hästen är undan min egen uppfödning. Ca Za La Kisha som idag bor i Norge samt efter den engelskfödda hingsten, Lanhill Rupesh som också idag bor i Norge.  Själv upplevde...
4 hästar från England.  Gjordes en import av mina kollegor i det skandinaviska avelssamarbetet som vi bedriver. Den svensknorska populationen fick således ett värdefullt tillskott.      Hästarna är:  Hollowya Fariba....
Bytham Justin Time   
OBS Under uppbyggnad  !  !  ! . . . . .  Uppdaterat 2014 De grundregister som finns runt om i världen för Caspisk häst innehåller tyvärr lite av varje. Det har aldrig ställts några ordentliga krav på att hästar skall vare sig DNA testas eller härstamnings verifieras för att...
Travel horse riding in Iran   " Had I found paradise? I stood for a while the source behind, me the wide open wilds of desert land way over in the distance. I knew that I did not want to go home, but could I really live without my tooth brush. These people had nothing. No doctors, no...
1 | 2 | 3 >>

Kontakt

Ca Za Caspian stud cazpita@gmail.com